Thomas Kunst

Fotografie

Dimensies: Feit & fictie en Digitaal & analoog

Fotografie, wat is het?

Fotografie is het met behulp van licht en/of andere vormen van straling vastleggen van afbeeldingen van voorwerpen en verschijnselen op radiatie- of stralingsgevoelig materiaal. Het woord is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht (φῶς (phōs): licht, en γράφειν (graphein): schrijven).

Zeker met de huidige digitale techniek zijn er steeds meer mensen die met een digitale foto's maken. Hiervoor is niet noodzakelijk een fotocamera nodig; een mobieltje doet zijn werk goed.

Vaak maak je een foto om een moment vast te leggen, een herinnering te vereeuwigen. Kunstenaars gebruiken fotografie ook als middel om mee kunst te maken. Dan fotografeer je niet zomaar in het wilde weg maar dan denk je echt na over de vormgeving en de boodschap/betekenis van de foto.

Hieronder zie je: "Daguerreotypie van de Boulevard du Temple in het 3e arrondissement van Parijs". De eerste fotografische afbeelding van een mens (Daguerre, 1838). De afbeelding toont een drukke weg, maar omdat de belichtingstijd 4 a 5 minuten bedroeg werd het verkeer niet vastgelegd. Alleen linksonder zijn een schoenpoetser en zijn klant zichtbaar, doordat ze lang genoeg stilstonden om te worden geregistreerd.
Stacks Image 1824

De opdracht

De opdracht: maak een geënsceneerde foto van een dierbare herinnering.
Dat doe door de volgende stappen te volgen:
  1. Verkennen: maak kennis met een aantal fotograven, maak de 5 vragen en doe het onderzoek
  2. Artistiek onderzoek: zelf aan de slag met je eigen idee, idee bedenken, proeffoto's
  3. Uitwerken: verwerk je idee tot een eindontwerp
  4. Presenteren: maak een presentatie over je project en presenteer je eindwerk

Verkennen

  1. Bekijk de fotograven uit de voorbeelden.
  2. Bij elk voorbeeld zie je een vraag staan. Noteer de antwoorden. Om antwoorden te kunnen geven onderzoek je de websites en video’s over de fotograven. Laat de twee dimensies hier terugkomen.
  3. Kies een fotograaf uit om je meer in te verdiepen via de link van Wold Press Photo. Maak daarbij de opdracht.

Ed van der Elsken - Digitaal en analoog
De begrippen digitaal en analoog gaat over de weergave van beeld en geluid. Digitaal is iets dat met de computer gemaakt is en analoog is juist niet met de computer gemaakt. De afgelopen dertig jaar zijn er steeds meer digitale technieken ontwikkeld voor de weergave van beeld en geluid. Toch wordt digitaal niet altijd beter gevonden dan analoog. Een foto is makkelijker digitaal te maken maar veel fotograven gebruiken toch lever hun analoge camera. Of een fotograaf combineert een analoge foto met digitale nabewerking.

Ed van der Elsken is beroemd om zijn straatfotografie. Vanaf de jaren veertig tot 1990 fotografeert hij gewone mensen op straat, vaak in Amsterdam. Bekijk het filmpje hieronder om de vraag te beantwoorden.
Vraag 1: Hij fotografeert gewone mensen op straat maar toch zijn zijn foto's heel bijzonder. Hoe komt dat?

Lucas Blalock - Feit en fictie
Feit en fictie, dit is een onderwerp waar ook veel kunstenaars mee bezig zijn. Lucas Blalock maakt analoge foto’s en bewerkt die met Photoshop. Maar dat doet hij expres opvallend slecht. Bekijk het filmpje hieronder om de vraag te beantwoorden.
Vraag 2: hoe zet hij de kijker aan het denken door zijn manier van het gebruik van Photoshop?                    
Kirby Jenner - Feit en Fictie
Kunst nodigt je vaak uit om na te denken over de wereld om je heen. Soms laat het de werkelijkheid zien en soms neemt het je mee naar een fantasiewereld. Een kunstenaar kan ook fictie gebruiken om je te laten nadenken over de werkelijkheid. Of het kan ook zijn dat een kunstenaar je in verwarring wilt brengen. Dit is een voorbeeld van iemand die de werkelijkheid “aanpast", met digitale middelen is Kirby Jenner. Hij is de geheime tweelingbroer van model Kendall Jenner. Op zijn Instagram kun je zien hoe hij dit vastlegt of foto's. Bekijk zijn Instagram om de vragen te beantwoorden.
Vraag 3: vertel iets over de drie dimensies: analoog/digitaal, feit/fictie en schoonheid/lelijkheid. Hoe gaat hij daar mee om?
Vraag 4: is dit kunst volgens jou?
Stacks Image 1826
Jeff Wall - Feit en fictie
Nog een voorbeeld van iemand die de werkelijkheid "aanpast", maar dan door situaties in scene te zetten. Fotograaf Jeff Wall maakt foto's die op het eerste gezicht alledaags zijn. Maar als je beter kijkt zie je dat er een spanning in zijn foto's zit; iets lijkt er niet te kloppen. Hij probeert in zijn foto's persoonlijke herinneringen na te bootsen. Bekijk het filmpje hieronder om de vraag te beantwoorden.
Vraag 5: wat is zijn idee over fictie of feit in de fotografie?
Opdracht 1: Onderzoek World Press Photo

Ga naar de website van World Press Photo. Kies de foto die jou het meeste aanspreekt. Een voorbeeld van hoe je deze opdracht kunt doen staat hieronder. Beschrijf wat je ziet op de foto, wat je opvalt en wat je eerste indruk is. Beschrijf wat je opvalt aan de volgende aspecten van de foto. Voor informatie over deze aspecten zie hier of Google het even.
  • Kader
  • Standpunt
  • Belichting
  • Compositie
Leg uit waarom die foto zou moeten winnen volgens jou. Maak hiervan een word-document die je kunt aanvullen met de volgende opdrachten. Goed bewaren, dit wordt beoordeeld!
Stacks Image 1860

Artistiek onderzoek

Opdracht 2: Omschrijf je bijzondere herinnering, dit doe je individueel.
  1. Omschrijf in minimaal 150 woorden en maximaal 200 woorden een herinnering die je dierbaar is. Maak de herinnering niet te groots.
  2. Deze herinnering ga je uiteindelijk fotograferen. Let op: je mag geen oude foto inleveren, je maak een foto speciaal voor deze opdracht en je speelt de herinnering na. Denk maar aan Jeff Wall.
  3. Maak hiervan een word document samen met de andere opdrachten. Goed bewaren!

Opdracht 3: Maak een moodboard over jouw herinnering die je voor de foto wilt gebruiken, dit doe je individueel.

  1. Denk aan afbeeldingen over de attributen en de ruimte die jouw herinnering ondersteunen.
  2. Of afbeeldingen over de sfeer die wil je laten zien.
  3. Denk ook aan de andere beeldaspecten als kader, compositie, kleur, licht, enz.
  4. Minimaal 25 afbeeldingen.
  5. Voeg dit document bij de andere opdrachten. Goed bewaren!

Opdracht 4: Maak proeffoto's. Dit doe je individueel maar je kunt elkaar wel helpen bij het maken van de foto.
  1. Maak tenminste 10 foto’s over jouw herinnering waarbij je duidelijk experimenteert met licht/schaduw, compositie, kader, enz.
  2. Presenteer de 10 foto’s met maximaal 4 foto’s op 1 A4.
  3. Denk ook aan de andere beeldaspecten als kader, compositie, kleur, licht, enz. Wil je iets over de beeldaspecten opzoeken kijk dan hier.

Uitwerken

Opdracht 5: Maak een foto over jouw herinnering. Dit doe je individueel maar je kunt elkaar wel helpen bij het maken van de foto.
  1. Kies de beste foto uit en plaats deze groot op 1 A4.
  2. Geef aan waarom deze foto het beste is en betrek daarbij de beeldaspecten zoals je dat gedaan hebt bij opdracht 1.
  3. Voeg dit document bij de andere opdrachten. Maak een geheel en lever het in als PDF. Let op; dit werk wordt beoordeeld dus zorg dat het overzichtelijk is.

Presenteren

Maak met je groep een presentatie van het project. Bespreek in ieder geval het volgende:
  1. Een interessant stukje informatie dat je gevonden tijdens verkennen
  2. Bespreek hoe je de dimensies terug hebt gezien
  3. Je proces, hoe ben je bij het eindidee gekomen?
  4. Je eindwerk
  5. Doe iets leuks/origineels, we zijn niet opzoek naar een spreekbeurt, we willen iets leuks meemaken

Wat moet je inleveren?

  • Antwoorden op de vragen 1 tot en met 5
  • Opdracht 1 tot en met 5
  • Dit alles in 1 PDF document digitaal inleveren op Magister voor een beoordeling

Waar wordt je op beoordeeld?

  • Startdocument: ingevuld en ingeleverd in les 1 in Magister. 5 p 
  • Verkennen: antwoorden met goede uitleg/argumenten. 20 p
  • Artistiek onderzoek: veel associaties, zinvolle proeffoto’s en afbeeldingen op moodboard, inventief. 15 p
  • Uitwerken: inventief, origineel, afwerking met aandacht. Foto is goed vormgegeven en vertelt een verhaal. 30 p
  • Presentatie: brengt op originele en heldere wijze in beeld duidelijk wat het proces is geweest en de eindresultaten. 30 p