Thomas Kunst

Kleurcontrast

Wanneer kleuren naast elkaar worden geplaatst heeft dat vaak een bepaald effect. We noemen dat kleurcontrast. Er zijn verschillende kleurcontrasten.

Kleurcontrasten en effecten

  • Kleur-tegen-kleur contrast. Dit is simpelweg het verschil van kleur. Je ziet dit contrast als je de pure kleuren tegen elkaar aanzet, zonder omtreklijnen dus. Kleur-tegen-kleur contrast is het grootst tussen primaire kleuren.
  • Complementair contrast. Bepaalde kleuren lijken elkaar te versterken als je ze naast elkaar zet. Dit is het geval bij kleuren die in de kleurencirkel het verst van elkaar afliggen.
  • Lichtdonker contrast. Dit is het verschil tussen lichte en donkere kleuren.
  • Warm-koud contrast. Dit is het verschil tussen warme en koude kleuren.

Wat moet je doen?

Beantwoord de onderstaande vragen in je schetsboek. Doe dit op dezelfde bladzijde als de vorige vragen.
  1. Noem een heel goed voorbeeld van kleur-tegen-kleur contrast.
  2. Noem een heel goed voorbeeld van complementair contrast.
  3. Noem een heel goed voorbeeld van lichtdonker contrast.
  4. Noem een heel goed voorbeeld van warm-koud contrast.
Maak in je schetsboek vier kaders van 10 cm. x 5 cm. en deel deze in tweeën. Schilder in deze kaders de vier verschillende contrasten. Zet de namen erbij. Maak er een mooie pagina van. Je wordt beoordeeld op netheid en juistheid.

Wat moet je inleveren?

  • De antwoorden op de vragen
  • De vier kleurcontrasten

Informatie

Als je nog eens wilt kijken welke kleurcontrasten er zijn dan kun je het filmpje hieronder bekijken. En daaronder vind je een extra filmpje over kleur.

Inspiratie

Kenmerkend voor het latere werk van Vincent van Gogh is dat hij veel werkte met kleurcontrasten. Zijn vroegere werken zoals bijvoorbeeld 'De aardappeleters' zijn veel donkerder en maken soms een sombere indruk. Als je dan kijkt naar het zelfportret op deze pagina die hij later heeft gemaakt dan zie dat hij hele andere kleuren gebruikt. Het felle kleurgebruik valt meteen op. De warme oranje en rode tinten in zijn baard vormen met de koele blauwe kleuren in zijn jas en de achtergrond zowel een warm-koud als een complementair contrast.
Stacks Image 107
Kleurencikel van Johannes van Itten
Stacks Image 113
Het melkmeisje van Johannes Vermeer
Stacks Image 990
De aardappeleters van Vincent van Gogh
Stacks Image 992
Zelfportret van Vincent van Gogh