Thomas Kunst

Kunst in klas 5

Welkom bij Tekenen in klas 5!

In klas 5 gaan sommige van jullie examen doen. Voor anderen duurt het nog een jaartje extra. Maar wat voor iedereen geldt is dat je bezig bent met examenstof en je bent vaardigheden aan het ontwikkelen voor je praktisch examen.

In klas 5 krijg je kunstgeschiedenis. Aan het eind van dit jaar heb je de hele kunstgeschiedenis behandeld! Ook heb je alle beeldaspecten behandeld. We zullen in de lessen oefenen met examenvragen maken. Dit vereist een bijzondere vaardigheid dus in je eigen tijd oefenen kan zeker geen kwaad. Op deze website onder Klas 5 - Examen vind je een handleiding om examenvragen goed te kunnen beantwoorden.

Voor HAVO geldt dat je dit jaar drie praktische opdrachten gaat maken. Die maken onderdeel uit van je schoolexamen cijfer. De opdrachten zullen vrijer zijn dan in de 4e klas. Het is de bedoeling dat je werk eigenzinnig is en dat je laat zien waar je goed in bent.

Voor VWO geldt dat dit jaar qua opbouw hetzelfde in elkaar zit als vorig jaar. Per periode behandelen we een aantal kunststromingen aan de hand van een beeldaspect. Dat beeldaspect komt weer terug in de praktische opdracht. Je maakt per periode ook een praktisch werk. De praktische opdrachten worden steeds vrijer. Let bij het praktisch werk erop dat, nog meer dan in de onderbouw, je creatieve proces erg belangrijk is en voor 50% meetelt in je beoordeling. Dat kan ook een voordeel zijn omdat een eindwerk niet altijd uitpakt als je zou willen. Als je dan een goed schetsboek erbij inlevert dan kun je daar je cijfer mee ophalen.

Heel veel succes en plezier!