Thomas Kunst

Cultureel paspoort

Bij ckv is het de bedoeling dat je de verschillende kunstdisciplines gaat verkennen en onderzoeken. Als startpunt beginnen we met wat je nu eigenlijk al weet en meegemaakt hebt met kunst en cultuur. Wat doe je al en vind je leuk en wat vind je van kunst en waarop beoordeel jij kunst? Om dit duidelijk te krijgen maak je een cultureel paspoort.

De opdracht

Maak een creatieve, visueel aantrekkelijke, digitale verwerking, van de 5 vragen (zie hieronder). Breng goed in beeld (met afbeeldingen) wat je allemaal gedaan en beleeft hebt op het gebied van kunst en cultuur. Je bent vrij om dit op je eigen manier vorm te geven. Dit is jouw cultureel paspoort. Het is een groeidocument, gaande het jaar blijf je bijhouden wat je meemaakt op het gebied van kunst en cultuur. Dat wordt uiteindelijk je Balansverslag.

Het Cultureel Paspoort bestaat uit de volgende onderdelen.
 1. Wat is kunst? Hoe zou jij dit definiëren? Wanneer is iets kunst volgends jou en wanneer niet en vooral waarom? Geen hier voorbeelden bij. Let op: " Kunst is voor iedereen iets anders" is geen antwoord op de vraag. Het gaat om wanneer jij iets kunst vindt. Beschrijven in tekst en beeld.
 2. Wat vind je mooi/leuk en vooral waarom? Bespreek minstens 5 disciplines. Beschrijven in tekst en beeld.
 3. Wat heb je tot nu zoal meegemaakt/gezien binnen de kunsten, door wat ben jij kunstzinnig gevormd? Wat betekent dat voor jouw en waarom? Bespreek minstens 5 disciplines. Beschrijven in tekst en beeld. 
 4. Beoefen je zelf iets en waarom?
 5. Wat zou je verder willen onderzoeken, waar wil je meer van weten en waarom?
Stacks Image 1022

Wat is kunst?

CKV gaat over het beleven van en het reflecteren op kunst en cultuur. Maar wat is nu kunst en cultuur? Dat lijkt een eenvoudige vraag maar dat is het zeker niet. Al sinds de Grieken discussiëren mensen al over wat kunst is. Het antwoord kan echt verschillen afhankelijk van tijd en plaats. Ook kan het per persoon verschillen. Belangrijk voor jou is dat je hier een mening over vormt want hoe kun je kunst en cultuur beleven als je niet zeker weet wanneer iets kunst is? Misschien doe je al veel meer met kunst en cultuur zonder dat je het zelf weet!
In je cultureel paspoort maak je o.a. een beschrijving van wat jij onder kunst verstaat. Wanneer is iets voor jou kunst en wanneer is het geen kunst? Welke zaken zijn daar voor jou belangrijk? Aan de hand van de discussie die we in de les hebben en de verschillende disciplines kun je een beschrijving maken wat jij onder kunst verstaat en, nog veel belangrijker, waarom?

De verschillende disciplines zijn:
- Beeldende kunst - Fotografie - Film - Gaming - Architectuur - Literatuur - Mode - Muziek - Theater - Design en vormgeving - Dans

Waar wordt je op beoordeeld?

 1. Wat is kunst? Hoe zou jij dit definiëren? Wanneer is iets kunst en wanneer niet en vooral waarom (met voorbeelden)? Tekst en beeld.  20 p
 2. Wat vind je mooi/leuk en vooral waarom? Tekst en beeld.   20 p
 3. Wat heb je tot nu zoal meegemaakt/gezien binnen de kunsten, door wat ben jij kunstzinnig gevormd? Wat betekent dat voor jouw en waarom? Bespreek minstens 5 disciplines. Tekst en beeld.   20 p
 4. Beoefen je zelf iets en waarom?  10 p
 5. Wat zou je verder willen onderzoeken, waar wil je meer van weten en waarom?  10 p
 6. Vormgeving en afwerking  20 p

Inspiratie