Thomas Kunst

Theorie in klas 2

Per leerjaar behandelen we twee thema's. De thema's zijn altijd beeldaspecten. De thema's in klas 2 zijn licht en lijn. Maar wat zijn nu beeldaspecten?

Beeldaspecten zijn de onderdelen waaruit een beeldend kunstwerk is opgebouwd. Een beeldaspect is eigenlijk een "beeldende truc" die een kunstenaar toepast om zijn kunstwerk er interessant uit te laten zien en om de betekenis van het kunstwerk duidelijk te maken. Als je kennis hebt van de beeldaspecten dan kun je beter begrijpen wat een kunstenaar met een bepaald kunstwerk bedoeld en je kunt ze op de juiste manier toepassen in je eigen kunstwerken. De belangrijkste beeldaspecten zijn: vorm, kleur, lijn, licht, compositie en ruimte. Materiaal en techniek zijn geen beeldaspecten, maar vormen samen ermee de beeldende middelen.

De stof die je geleerd hebt komt terug in een kunstbeschouwingsopdracht en een toets. De kunstbeschouwingsopdracht maak je thuis. Je kunt dus alles opzoeken, navragen of bespreken. Om te leren voor de toets kun je deze website gebruiken. Onder klas 2 - theorie staan alle pagina's die je nodig hebt om te leren. Daar vind je ook de pagina "Kunnen en kennen". Het is handig om daar te beginnen want daar staat precies vermeld wat je moet doen. Zowel de toets als de kunstbeschouwing wordt beoordeeld en telt 1x mee voor je gemiddelde.